tiistaina, tammikuuta 06, 2015

Uusi vuosi 2015

Joulut on juhlittu ja vuosikin ehti taas vaihtua monta päivää sitten. Tällä kertaa joulu ja uusi vuosi oli reissuja täynnä, joten ehdin pohtia mennyttä ja tulevaa vasta muutaman päivän viiveellä.

Viime vuodelle oli muutama tavoite (täällä): Yksi verkkokurssi, 20 kirjaa, ja tartu hetkeen. Siinä kävi ihan kohtuullisesti.

Olin aloittanut kaksi verkkokurssia, joista kumpikaan ei ollut lopulta niin tarpeellinen että olisin käynyt niitä loppuun. Tein kuitenkin ihan oikeina opintoina 30 opintopistettä Aalto-yliopistossa, ja olin niin innoissani tuosta MEMA Pro -kurssista etten hetkeen mistään.

20 kirjaa näyttää tulleen juuri kokoon. Alkuperäistä listaa se ei oikein noudata, mutta onpahan luettu. Listalla olleen Lapiduksen Rahalla saa:n laitoin pois ihan vain siksi, että en viitsinyt pakottaa itseäni lukemaan mitään epäkiinnostavaa tai huonosti kirjoitettua/käännettyä. Näiden alla listattujen "varsinaisten" kirjojen lisäksi luin määrättömän määrän lastenkirjoja iltasatuina lapselle, mutta en ole laskenut määrää tai pitänyt mitään kirjaa niistä. Ensimmäinen osa vuoden kirjallisuuskatsauksesta tulikin julkaistua jo täällä, lopuista en ole tehnyt mitään analyysia. Tässä kuitenkin lista luetuista tähtiluokituksineen:

Kjell Westö: Kangastus 38 (***)
Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras (****)
Jukka Itkonen: Kuutanssi (***)
Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi (**)
Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane (****)
Graeme Simsion: Vaimotesti (****)
Jennifer Egan: Aika suuri hämäys (***)
Patrick Süskind: Parfyymi (**)
Alexandre Dumas: Monte Criston kreivi (***)
Gretchen Rubin: The Happiness Project (*****)
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (****)
Dan Brown: Inferno (***)
Marjatta Kurenniemi: Kesälintu (*****)
Riikka Pulkkinen: Raja (****)
Melissa Bank: Nyt Nappaa! (***)
Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli (****)
Lauren Weisberger: Paholainen pukeutuu Pradaan (***)
Arturo Pérez-Reverte: Merikartta (****)
Herman Hesse: Demian (**)
Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi (*****)

En pysty sanomaan yhtä parasta, koska kirjat olivat niin erilaisia, mutta parhaat lukukokemukset olivat Vaimotesti ja Hyvän mielen vaatekaappi. Suurimmat projektit olivat Monte Criston kreivi ja Merikartta, näistä jälkimmäinen palkitsevampi. Eniten ajatuksia herättivät lukemisen aikana ja sen jälkeen nuo "elämäntaito-oppaat" The Happiness project ja Hyvän mielen vaatekaappi - molemmat luen uudestaan varmasti lähiaikoina. Toisella (tai ties kuinka monennella) lukukierroksella olivat Ennen päivänlaskua ei voi, Kesälintu, Nyt nappaa! sekä Onneli ja Anneli. Näyttäisi pääasiassa siltä, että suosikkikirjat eivät parane toisella lukukerralla, vaan kokemus on keskimäärin surkea. Poikkeuksena tuo Kesälintu, jonka olen lukenut ehkä kymmenvuotiaana ensimmäisen kerran ja joka on edelleen todella ihana.

En osaa sanoa tartuinko hetkeen enemmän kuin aikaisemmin, mutta erityisesti kesällä tuli lähdettyä ovesta retkelle useammin kuin aikaisemmin keskimäärin. Pääkaupunkiseudulla on niin paljon nähtävää, että tekeminen ei äkkiä lopu. Parhaita kokemuksia olivat taiteilijakodit Munkkiniemessä (Alvar Aallon) ja Hvitträskissä. Varmasti samaa sorttia olisi tarjolla muitakin, joten projekti "ulos ovesta" jatkunee myös kuluvana vuonna. Ulkomaanreissuja kertyi työmatkoja (lähinnä Bryssel) lukuunottamatta Berliiniin, Tallinnaan ja vielä viime metreillä lyhyesti Milanoon. Arki on tänä(kin) vuonna vienyt niin lujaa, etten ole ehtinyt edes haaveilla mihinkään henkilökohtaiseen tai luovaan projektiin uppoutumisesta (jos olisin yrittänyt niin mieli tuskin olisi seurannut perässä). Sille jollekin luovalle on kuitenkin elämässäni aukko, joten olisi mukava keksiä jotakin projekteja toteutettavaksi. Mitä sitten olisivatkaan.

Seuraavalle vuodelle on tiedossa joitakin ohjelmanumeroita, ja ei ole mielessä mitään erityistä mitä haluaisin tavoitteeksi laittaa vanhojen hyväksi havaittujen lisäksi. Tavoitelista voisi näyttää esimerkiksi tältä:

  1. 20 kirjaa, suuntaa antava tavoitelista alla (mielessä on jo joitakin täydennyksiäkin siihen, sellaisia jotka eivät ole omassa hyllyssä)
  2. Opi jotakin uutta ja raivaa aikaa luovuudelle.
  3. Älä jää kotiin makaamaan, jos on tilaisuus tehdä tai nähdä jotakin kiinnostavaa.

Tavoitelukulista omasta hyllystä (vanhat tutut löytyy pääasiassa edelleen hieman karsittuna): 
Charles Dickens: Oliver Twist
Daphne duMaurier: Serkkuni Raakel
Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
Anni Kytömäki: Kultarinta
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla
Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
Pirjo Saarnia: Rasvoilla parempaa terveyttä
Herman Hesse: Narkissos ja Kultasuu
Milan Kundera: Kuolemattomuus
Robert McLiam Wilson: Eureka Street Belfast
Anja Kauranen: Pelon maantiede
Sting: Broken Music
Natalie Savona: mieliruokaa
Rickhard Ehrlich: The Green Kitchen
Gabriel Garcia Marquez: Sadan vuoden yksinäisyys
John Steinbeck: Vihan hedelmät
Bonukset omasta hyllystä toiselle kierrokselle:
Laura Honkasalo: Sinun lapsesi eivät ole sinun
Juan Manuel de Prada: Myrsky
Rickhard Mason: Meren huoneissa
F. Scott Fitzgerald: Kultahattu

Ei kommentteja: