keskiviikkona, tammikuuta 01, 2014

Uuden vuoden jutut 2014

Olen useana vuotena kirjannut ylös vuotuiset saavutukseni ja asettanut tavoitteita seuraavalle. Tykkään enemmän tavoitteista kuin lupauksista, tavoitteissa tuntuu olevan enemmän positiivista energiaa. Niillä tuntuu joka tapauksessa olevan enemmän pontta jos niitä laittaa intternetiin. Eivätpähän pääse unohtumaan. Viime vuodelle oli tällaista.

Jotenkin kaikenlainen tekeminen on vähentynyt kaikin puolin, mutta jotakin olen kuitenkin saanut aikaan. Olen ollut äitiysloman jälkeen neljä kuukautta töissä, ja olen nauttinut siitä niin täysillä kuin työn tekemisestä voinee kukaan nauttia. Lähes kaikki tämän vuoden kirjat luin ennen tuota töihinpaluuta, ja jos olisin jatkanut samalla tahdilla kuin siihen asti, olisi viime vuotinen tavoite tullut toteen. Askartelurintamalla kunnostauduin kesällä pieneksi hetkeksi ja sitten taas joulukoristeaikaan, mutta muuten olen saanut ajan kulumaan toisaalla eikä edes mikään pahempi askartelukaipuu ole kaivellut missään vaiheessa. Kummallinen vuosi siis kaikin puolin.

Elokuvia katsoin koko vuonna luultavasti alle kymmenen, tahti oli niin hidas että en edes pitänyt lukua. Tuossakin vauhti kiihtyi jälleen vuoden loppua kohti, joulukuussa tuli katsottua viisi elokuvaa. TV-sarjoissa sen sijaan on tullut tehtyä mahtavia löytöjä: Yle lähetti The Wiren kokonaisuudessaan viime vuoden aikana, ja sarja koukutti niin että piti ostaa itselle kaikki tuotantokaudet dvd:llä ettei tarvinnut odottaa viikkoa uutta jaksoa. Lienee kaikkien aikojen paras näkemäni TV-sarja. Tuon sarjan parissa menikin suurin osa vuoden tv:n katseluajasta. Lisäksi Netflixin House of Cards vei mennessään.

Ulkomailla käytiin kahdesti: Virossa päivämatkalla ja Ranskan Provencessa kesälomalla 10 päivän  kiertomatkalla. Kun tulee harvoin lähdettyä, niin jaksaa vähän enemmän panostaakin siihen matkaan, täytyy sanoa että Ranskan-matka oli ikimuistoinen.

Häpeäkseni tunnustan, että olen käynyt jumpassa ja lenkillä vähemmän kuin varmasti kymmeneen vuoteen, mutta olen senkin edestä istunut hiekkalaatikon reunalla ja rakentanut legoilla. Niihin tiivistyvät tämän vuotisen elämäni parhaat hetket.

Vuoden 2013 tavoitteet olivat 1) Yksi suoritettu verkkokurssi vielä määrittelemättömästä aiheesta, 2)Yksi opeteltu uusi taito 3) Oman kirjahyllyn lukemattomat kirjat luetuksi.

No. Verkkokurssia ei tullut tehtyä. Yksi on kyllä odottamassa ja kirjauduttuna, mutta se ajatus, että teen sen ennen töihinpaluuta, ei tullut toteutettua. Siirtänen tavoitteen ensi vuodelle. En myöskään varsinaisesti opetellut yhtään uutta taitoakaan, vaikka olen varma että jotakin olen oppinut. Kirjatavoitteessa otin heti tammikuussa härkää sarvista ja jatkoin vaihtelevalla menestyksellä kesään asti, jolloin into hukkui. No, lopputuloksena kirjahyllyssäni on 15 lukematonta kirjaa vähemmän. Luettu kirjasaalis on kokonaisuudessaan kirjattuna ylös tähän blogiin, sen lisäksi luin muutamia muita kirjoja. Vajaa parikymmentä kirjaa vuodessa on kuitenkin ihan hyvä ja huomattavasti parempi saavutus kuin monena edellisenä vuotena. Kirjojen parhaat olivat ehdottomasti Lundbergin Jää, Econ Ruusun nimi, Leen Kuin surmaisi satakielen ja Saarikosken runot 61-65. 

Erikoisinta tässä vuoden vaihteessa on, että minun on vaikea keksiä mitään superinspiroivaa uutta tavoitetta. Taidan pysytellä vanhassa hyvässä reseptissä, eli teen kirjalistan kiinnostavista kirjoista joita haluan lukea, ja koetan kahlata ne läpi. Oman kirjahyllyn osalta siirrän ensi vuoden tavoitteeseen ne kirjat, jotka jäivät lukematta, mutta jätän pois sellaiset vähemmän kiinnostavat, joista tiedän että aion ne kuitenkin säilyttää hyllyssä, luin ne tai en. Tästä ensimmäiseltä listalta taidan heittää osan joka tapauksessa kuikkaan viimeistään vuoden päästä, jos en tänäkään vuonna saa niihin tartuttua. Jos siis kaksikymmentä kirjaa olisi selätettynä ensi vuodenvaihteeseen mennessä, olisi se taas, totta vie, jotakin.

Lukemattomat ovat: 
  1. Boccaccio: Decamerone
  2. Charles Dickens: Oliver Twist
  3. Dostojevski: Idiootti
  4. Alexander Dumas: Monte Criston Kreivi
  5. Joanne Harris: Suolaista hiekkaa
  6. Daphne duMaurier: Serkkuni Raakel
  7. Arturo Pérez-Réverte: Merikartta
  8. Patrick Süskind: Parfyymi**
  9. Anja Kauranen: Pelon maantiede
  10. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
  11. Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
  12. Sting: Broken music
  13. Natalie Savona: Mieliruokaa
  14. Pirjo Saarnia: Rasvoilla parempaa terveyttä
  15. Richard Ehrlich: The Green Kitchen
  16. Kjell Westö: Kangastus 38 (Ihana joululahja, tällä aloitan!)
  17. Dan Brown: Inferno (toinen joululahja perheeseemme)
    Lisäksi haluaisin lukea seuraavat, joista osan olen jo lukenut mutta olen kiinnostunut, ovatko ne edelleen hyviä (vai voiko niistä jo luopua).
    1. John Simon: Koneen ruhtinas
    2. Laura Honkasalo: Sinun lapsesi eivät ole sinun
    3. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
    4. Juan Manuel de Prada: Myrsky
    5. Richard Mason: Meren huoneissa
    6. F. Scott Fitzgerald: Kultahattu
    7. Neil Gaiman: Ocean at the End of the Lane
    8. Stephen King: 22.11.63
    Muuten tavoitteena on kaiketi muistaa tarttua hetkeen ja koettaa löytää uusia kokemuksia (ts. ei jäädä sohvan nurkkaan makaamaan viikonloppuisin).

    Tavoitteet vuodelle 2014:
    1. Se verkkokurssi
    2. 20 kirjaa
    3. Carpe diem. (Hehheh.)

    Toivotan itselleni onnea vuoteen 2014.

    Ei kommentteja: