tiistaina, huhtikuuta 29, 2014

Alkuvuoden kirjallisuuskatsaus

Ensimmäisen kvartaalin aikaansaannoksista oli tarkoitus kirjata jotain ylös, mutta raportti on kuukauden myöhässä. (Olisiko neljän kuukauden jakso sitten triaali, vai kuinka?)

Tälle vuodelle on jo kahdeksan kirjaa takana. Hyvin menee, tahti on jokseenkin sama kuin vuosi sitten. 
Listan kirjoista kuitenkin vain kolme on tuolta alkuperäiseltä tavoitelistalta, kun on tullut saalistettua kiinnostavaa luettavaa ohi listan. Luettuna on 

  • Kjell Westö: Kangastus 38, 
  • Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras, 
  • Jukka Itkonen: Kuutanssi (runoja), 
  • Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi, 
  • Neil Gaiman: Ocean at the End of the Lane, 
  • Graeme Simsion: Vaimotesti, 
  • Patrick Süskind: Parfyymi ja
  • Alexander Dumas: Monte Criston Kreivi. 

 


Parhaat olivat Rajaniemi, Gaiman ja Simsion, vaikka ei ihan viiden tähden kirjallisuutta yksikään. Rajaniemen Kvanttivaras oli loistava siihen saakka kunnes loppuratkaisun viime metreillä putosin villeissä juonenkääntessä kärryiltä, joten juoni lässähti. Gaimanin Ocean at the End of the Lane oli taattua laatua, mutta ei mitään supererikoista. Simsionin vaimotestin kekkasin isosta hesarin kulttuurisivujen jutusta (kerta se on ensimmäinen kun kriitikkoa uskoo), ja kirjaa mainostettiin Nichollsin Sinä päivänä -kirjan vertaiseksi. Se olikin loistava, mutta ei kuitenkaan niin loistava. Joten melko laimea on ollut tämä alkuvuosi - yllättäjää odotellessa.

Isona projektina sain päätökseen (eilen) Monte Criston kreivin, jota aloittelin rohkeasti jo viime keväänä. Se on vaatinut lähinnä ahkeraa puurtamista ja kykyä sietää sitä että meni henkilöhahmoissa jo aikapäivää sitten sekaisin. Ei kokemuksena yllä ihan muiden historiallisten tiiliskiviklassikoiden (kuten Sinuhe, Ruusun nimi, Taru Sormusten herrasta) tasolle. Olen todennut, että keskimäärin yksi vastaava urakka mahtuu yhteen vuoteen, joten enpä taida aloitella muita klassikkostatuksen järkäleitä ainakaan tässä kesän korvalla, jolloin lukuinto muutenkin tyypillisesti hiipuu. Lukemisen olosuhteet ovat parantuneet viime vuodesta, koska istun aamuisin ja iltapäivisin noin 20 minuuttia bussissa (siellä onkin listan kirjoista kulunut kevyimmät kolme). Olenkin toiveikas, että tahti ei niin pahasti tänä vuonna hidastu.

Skippasin ohimennen listalta Joanne Harrisin Suolaista hiekkaa. Totesin, että koska edellinenkin Harris oli lähinnä urakka, jättänen ko. kirjailijan teokset jatkossa muille. Koetan päästä eroon siitä, että pitäisi väkisin suorittaa jotakin kirjoja jostain kummallisesta syystä. Süskindin Parfyymi jäi jyväskyläläisen ostoskeskukseen penkille - tuossa kirjassa palkitsevaa oli lähinnä parfyymin valmistukseen perehtyminen, muuten lukukokemus oli melko vastenmielinen, vaikka kokonaan sen suoritinkin. Myös Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi oli huonontunut melkoisesti reilussa kymmenessä vuodessa edellisestä lukukerrasta. 

Siitä periaatteesta kuitenkin koetan pitää kiinni, että vaikka kuinka hetken mielijohteesta olisin ostanut jonkun kirjan (tyypillisesti matkakirjan), niin se pitäisi jaksaa sitten lukea vaikka ei kirja varsinaisesti imaisisikaan. Tällaisessa vaiheessa on tällä hetkellä Jens Lapiduksen Rahalla saa (Stockholm noir I), joka on joko kirjailijasta tai suomentajasta johtuen liian huonoa kieltä luettavaksi ärsyyntymättä. Se nyt kuitenkin tuli matkalukemiseksi hankittua, vieläpä flipback-formaatissa, joten pakko on tahkota. 

Uusimpana mielijohdehankintana on menossa Jennifer Eganin Aika suuri hämäys, joka on voittanut ties mitä ja takakansiteksti oli muutenkin sopivasti mairitteleva ja kutsuva, saapa nähdä. Ei nuo Pulitzerit ynnä muut Bookerit kyllä välttämättä mitään omalla kohdallani takaa, esim. Cunninghamin Tunnit ja McEwanin Amsterdam olivat suuria pettymyksiä - olisivatkohan parantuneet (lukijan) iän myötä?

Lukulista nyt, eli lukemattomana omassa hyllyssä:
  1. Boccaccio: Decamerone
  2. Charles Dickens: Oliver Twist
  3. Dostojevski: Idiootti
  4. Daphne duMaurier: Serkkuni Raakel
  5. Arturo Pérez-Réverte: Merikartta
  6. Anja Kauranen: Pelon maantiede
  7. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
  8. Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
  9. Sting: Broken music
  10. Natalie Savona: Mieliruokaa
  11. Pirjo Saarnia: Rasvoilla parempaa terveyttä
  12. Richard Ehrlich: The Green Kitchen
  13. Dan Brown: Inferno
  14. Jens Lapidus: Rahalla saa
  15. Jennifer Egan: Aika suuri hämäys
Kakkoslistalla vielä
  1. John Simon: Koneen ruhtinas
  2. Laura Honkasalo: Sinun lapsesi eivät ole sinun
  3. Juan Manuel de Prada: Myrsky
  4. Richard Mason: Meren huoneissa
  5. F. Scott Fitzgerald: Kultahattu
  6. Stephen King: 22.11.63

Ensimmäiselle listalle haluaisin vielä Linnan täällä pohjantähden alla kovakantisen version, pitänee katsastella divareissa kun kirjakaupat tarjoavat vain pokkaria.

Muista tavoitteista on todettava, että parhaillaan teen yhtä verkkokurssia (GaBi 6.0) ja myös täydennyskoulutusohjelmaa (Mema Pro Aalto-yliopistossa) ihan läsnäoloperusteisesti, joten koulutusasia on jokseenkin plakkarissa. Hetkeen tarttumisen osalta on hyviä suunnitelmia, joista joitakin toki toteutettunakin lähinnä retkien muodossa. Kesäsuunnitelmia ajattelin tässä seuraavaksi kokoilla jonkin jännittävän, toistaiseksi avoimen teeman ympärille. Mutta mukavasti menee!

    Ei kommentteja: